Spring naar content

Actueel

Lees ons laatste nieuws

Home Actueel Platform Digitaal Veilig Limburg

Platform Digitaal Veilig Limburg

Platform Digitaal Veilig Limburg: één plek voor al uw vragen over veilig internetten 

Wilt u weten welk antivirusprogramma u het beste kunt gebruiken? Zoekt u meer informatie over spam of phishing? Of bent u benieuwd naar hoe u Whatsapp-fraude kunt herkennen? Sinds 23 november kunt u voor de antwoorden op dit soort vragen terecht op het platform Digitaal Veilig Limburg. 

Op www.digitaalveiliglimburg.nl vindt u alle informatie over veilig internetten. Het platform richt zich op het digitaal weerbaar maken van internetgebruikers. “Ik kan namelijk niet voorkomen dat een hacker bankgegevens probeert te stelen, maar ik kan er bijvoorbeeld wel voor zorgen dat mensen mails waarin er om gegevens wordt gevraagd herkennen”, legt Jeroen Duijsens van Platform Veilig Ondernemen uit. 

Eén plek 

Online is er al veel te vinden over veilig internetten. Voor veel mensen blijkt het lastig om te beoordelen hoe betrouwbaar de informatie die ze online vinden is. Platform Digitaal Veilig Limburg heeft de informatie van een aantal betrouwbare website samengevoegd op één plek. Met de zoekmachine op de website kunt u eenvoudig zoeken naar een antwoord op uw vraag.  

Ook telefonisch bereikbaar 

Voor mensen die liever echt met een persoon praten, is er naast de website ook een telefonische helpdesk. Tijdens schooluren zitten it-studenten van Gilde Opleidingen en VISTA College klaar om uw vragen te beantwoorden. Zij krijgen hierbij hulp van ervaren specialisten. De telefonische helpdesk is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag 9:00 – 16:00. Tijdens schoolvakanties en in de weekenden is het niet mogelijk om telefonisch vragen te stellen.  

Geen 1-1-2 

Belangrijk: platform Digitaal Veilig Limburg is er niet voor noodgevallen. Op de website kunt u wel informatie vinden over wat u moet doen als u bijvoorbeeld op een verkeerde link hebt geklikt. Maar hebt u het vermoeden dat u slachtoffer bent geworden van digitale criminaliteit? Dan belt u het beste altijd met de politie.  

Informatie over de cyber helpdesk Digitaal Veilig in Limburg

De gemeenten Sittard-Geleen, Heerlen, Maastricht vormen samen met nog 20 andere gemeenten de Taskforce Cyber Limburg. Het vergroten van de digitale weerbaarheid van haar inwoners is een van de taken van de gemeenten op het gebied van openbare orde en veiligheid. Als Taskforce willen zij hier een bijdrage aan leveren. Het platform Digitaal Veilig Limburg is één van de maatregelen die gemeenten nemen om het toenemende aantal slachtoffers van cybercriminaliteit terug te dringen.

Dit platform is, samen met PVO-Limburg/ Expertisecentrum Cyberweerbaarheid en de IT opleidingen van Gilde opleidingen en Vista College ingericht en bestaat uit een digitaal informatieportal (www.digitaalveiliglimburg.nl ) gecombineerd met een 1ste lijns-Servicedesk voor het beantwoorden van vragen over cybersecurity: 085-0082790

De Servicedesk wordt bemand door studenten van de IT-opleidingen van Vista College en Gilde Opleidingen en begeleid door leerkrachten van beide scholen en PVO. De tweedelijnsondersteuning gebeurt door IT bedrijven in de regio, samenwerkingspartners van PVO Limburg. Het platform is er voor burgers uit deelnemende gemeenten die vragen hebben met betrekking tot cybersecurity.

Er is afgesproken dat de helpdesk van 09:00 uur – 12:30 uur bemand wordt door studenten van Gilde Opleidingen Roermond en Venray en van 12:30 tot 16:00 door stagiairs van TheChallengeZone van Vista College. Alles met uitzondering van schoolvakanties, feestdagen en weekenden. Dit wordt ook zo gecommuniceerd op de betreffende website.

Digitaal Veilig in Limburg is 24/7 online te bereiken via het contactformulier op de website. Men krijgt dan de eerstvolgende werkdag antwoord of wordt teruggebeld.

Op 23 november ’22 vindt de lancering van deze helpdesk plaats op locatie van TheChallengeZone in Geleen. Van 13:00 – 14:00 uur zullen de burgemeesters van Heerlen en Sittard-Geleen hierbij aanwezig zijn.