Spring naar content

Actueel

Lees ons laatste nieuws

Home Actueel JJW in Corona tijd

JJW in Corona tijd

Jeugd en Jongerenwerk in Corona tijdperk

Sterk werk JJW gaat altijd door!

Jeugd en Jongerenwerk voor de jongere jeugd

Soms is het lastig uit te leggen welke activiteiten allemaal gedaan worden door onze jongerenwerkers. We hebben gevraagd of ze iets over hun activiteiten willen vertellen. En dat hebben we geweten. Tot nu toe al 4 columns van onze Frits, die prima verwoord wat het werken in deze periode zo bijzonder maakt.

Column 1: Jongerenwerk in Corona tijd!

“Corona”. Tot begin 2020 dacht ik bij dit woord aan een lekker biertje. Het klinkt ook zo lief. “Co-ro-na”. Alsof er een leuk dansje bij hoort. Tjamanana nana ….Eeeeey… Corona!

Helaas blijkt de werkelijkheid anders. Vele mensen zijn ziek geworden. Er zijn zelfs mensen overleden. Nederland lag nagenoeg stil. De scholen sloten hun deuren. Net als de kappers, de bioscopen en de kroegen. En ook…onze jeugdhonken.

Het locatiegebonden jongerenwerk van CMWW bestaat uit meerdere vlakken. Zowel binnen Beekdaelen (het voormalige Onderbanken om precies te zijn) als in Brunssum hebben we jeugdhonken. In Brunssum heb je de “Soos” op Langeberg, het barbarahoes in Treebeek, het Hammerhoes op de Egge. En in Onderbanken zijn er nog jeugdhonken in Jabeek, Merkelbeek en Schinveld.

Met een team van stagiaires, vrijwilligers en drie jongerenwerkers draaien we deze jeugdhonken met veel enthousiasme. Daarnaast bezoeken we nog regelmatig scholen en verenigingen.

We doen het passend onderwijs en “taalkids” bij basisschool Schinveld en ook organiseren we eenmaal per maand een zogenaamde grote activiteit waarbij we bijvoorbeeld gaan zwemmen, gaan bowlen of gaan we lasergamen met een grote groep kinderen uit “onze” gemeentes.

We zagen de bui al hangen dus het was geen echte schok toen het bericht bekend werd gemaakt dat de scholen hun deuren gingen sluiten en de zogenaamde “anderhalve meter- maatschappij” in werking ging.

Okee… En nu???

Geen jeugdhonken! Geen schoolwerkzaamheden! Geen uitstapjes! Daar gaan onze werkzaamheden!

De eerste maandag dan ook samen gaan zitten en brainstormen. Gelukkig zijn wij positief ingesteld en was al snel duidelijk dat we niet met de pakken neer zouden gaan zitten. Niks daarvan! We zien juist uitdagingen!

Vanaf aanstaande vrijdag zullen we hier wekelijks een stuk over schrijven. Vanaf morgen dus een eerste column over Jongerenwerk in Coronatijd.

Column 2: “Dat kun je wel zien dat is…”

Je zult maar jarig zijn gedurende deze Corona periode. Dat is echt balen dan! Geen bezoek, geen mensen die voor je zingen. Jarig zijn op anderhalve meter afstand. Pfff… Wat zou nog een mooi middel zijn om in contact te komen met de jongeren?

We hadden de zoom-meetings dus al in het leven geroepen. Op onze facebook pagina en instagram hebben we wat spellen en challenges geplaatst.

Daarnaast natuurlijk iedere dag een rondgang maken in de verschillende wijken van Brunssum en dorpskernen van Beekdaelen. Maar vaak blijkt dit toch lastig. Je komt, ondanks het prachtige weer, maar weinig jeugd tegen op straat. (Ik heb het over de begindagen van de Corona crisis he!)

Opeens hadden we het! Pling! (dat bekende lampje wat boven je hoofd aanspringt in stripverhalen…) We gaan de jongeren uitdagen! Een grote challenge waarbij iedereen moet proberen elkaars record te breken. Maar het moet natuurlijk wel een uitdaging zijn die ze thuis kunnen doen. En op anderhalve meter afstand! Touwtje springen! Snel naar de Action, drie touwen aanschaffen en een promo filmpje opnemen!

Soms begeleid je hele groepen als jongerenwerker maar vaak is het aandacht aan een individu nog veel belangrijker! Even dat extra gesprekje voeren. Een appje…een telefoontje… Maar soms ook gewoon eens even samen naar de ijssalon lopen en een ijsje pakken om hier even rustig, zonder allemaal omstanders, even informeel bij te kletsen hoe het gaat.

Zo zijn er ook jongeren jarig in deze Corona tijd waarvan je weet dat ze het heel erg zouden waarderen als je tóch even wat extra aandacht hieraan besteed. En weet je…Dan doen we dat gewoon! Een leuk cadeautje, wat ballonnen, wat vriendinnen van haar optrommelen en hup, daar gaan we! Zingen op anderhalve meter afstand!

Vorige week benoemde ik al onze danskunsten maar ons talent ligt helaas óók niet bij het zingen. Desalniettemin… Enthousiast zijn we wel. En dat is ook wat waard! Ding dong… Deur gaat open… “Llllllang zal ze leeeven!” Omdat we, ondanks ons gebrek aan talent, in ieder geval wel HARD zingen staat binnen de kortste keren allemaal mensen op straat om te kijken. Het is dus een peulenschil voor ons om contacten te leggen! En nu we toch hier zijn…

“Ik kan niet springen!” “Dat maakt niet uit. Het gaat om de lol!” “Jeez man, weet je hoe lang dat geleden is dat ik touwtje heb gesprongen?!” “Gewoon doen!” De dames springen vol overgave op de achtergrond terwijl we in ons promotiefilmpje heel Brunssum en Beekdaelen uitdagen om het record te breken!

En tja, dat touwtje springen… Dat levert ook weer allemaal mooie verhalen op. Maar daar komen we de volgende week op terug!

Column 3: Jump!

Laten we het zo zeggen…De challenge om touwtje te springen slaat goed aan! Uberhaupt ontstaan binnen CMWW (en vér daarbuiten) geweldige initiatieven in deze tijd! Collega Omar en buurt-welzijns-team Noord staan samen met sportschool Luc Smeets ouderen gymnastiek te doen bij de verschillende flats binnen Brunssum. Er ontstaan initiatieven voor het rondbrengen van boodschappen in samenwerking met plus Quaadvlieg. Er worden bloemen bezorgd bij ouderen. Er worden voedselpakketten verzameld en weer uitgedeeld. Mensen die hier behoefte aan hebben worden even gebeld zodat ze even hun verhaal kunnen doen.

Mooi om te zien hoe iedereen de schouders eronder zet!

Anyway, we worden benaderd om te springen door kinderen, door ouders (die ook wel deze uitdaging aan willen gaan!) en uiteraard ook door onze eigen collega’s. Via app, telefoontjes, facebook. Maar uiteraard rijden we ook gewoon rond door de wijken en dorpskernen om spontaan mensen uit te dagen. Een duidelijke regel: Als het niet gefilmd is dan telt het niet!

Verbazingwekkend om te zien hoe goed iedereen (okee, BIJNA iedereen) is! Kinderen die de meest bizarre stunts uithalen tijdens het springen! Onze leidinggevende Ralf die zomaar de 100 haalt! WTF??? Dit filmpje moet wel “deep-fake” zijn toch? Toch???? Daarentegen had je ook collega Maurice die, hoe zeg je dat voorzichtig, ietwat minder soepel springt…

Een vader stuurt ons een berichtje dat hij graag, écht graag, mee wilt springen. De kids doen ook mee en hij gaat 100% écht voor het record! We rijden naar Treebeek waar een duidelijk afgetrainde man de deur open maakt. Hij heeft er zin in! We overhandigen hem het touw en hij trekt enthousiast zijn schoenen aan. “Jongens kom er bij! We gaan beginnen!” De twee kinderen zetten hun fiets even aan de kant en ook zij krijgen van Chantalle een springtouw overhandigd. Even een paar keer inspringen. Ikzelf zal filmen.

Zwiep…Zwiep…Zwiep… Ja hoor, we zijn warm! We kunnen! Okee, ik tel af: … Drie…twee… een…. Hij drukt op zijn telefoon en daar gaan ze! De kinderen zijn goed! Heel goed! Ze halen iets van 50 sprongen. Netjes! Maar vader??? Vader is ongelooflijk goed! Hij zit in een lekker ritme… 100… Totaaaaal makkelijk!

“200!” hoor ik Roy ietsje later zeggen. Hij is mee aan het tellen… “Holy sh@t! DRIE HONDERD!” Er zijn inmiddels wel wat zweetdruppels op zijn voorhoofd ontstaan maar onvermoeibaar gaat hij door! “Ik ben de tel kwijt!” zegt Roy: “Maar we kijken het filmpje dadelijk terug en dan tellen we eens rustig! Maar dat dit een record is! (Misschien wel een onbreekbaar record!) dat moge duidelijk zijn!” Hij gaat nog een dikke minuut door en gooit dan het touw van hem af! Hijgend, even een rondje lopen en uitleggen dat je benen op gegeven moment toch écht verzuren, ontvangt hij trots het applaus van ons!

“Dit was niemeernormaal goed! Sowieso het record! We gaan eens tellen hoeveel hij…. Ik voel mijn adem stokken… Het bloed trekt even weg uit mijn hoofd. “Oh shit…” (En nog erger, hoe…vertel…ik…dit?) “Euh… Tja… Euh…” (Ik voel een drietal boze blikken mijn richting op kijken)

Ik heb het verkeerde knopje ingedrukt en…. “Je hebt het niet gefilmd???!!!” (Goh! Chantalle’s stem klinkt verrassend hoog als ze boos is! En fél! Nooit geweten!)

En niet gefilmd dan telt ie niet, weet je nog? Ik zal jullie de uitbrander die ik kreeg sparen maar geloof me, het was nog lang onrustig die middag op kantoor… Gelukkig heeft meneer daarna een tweede poging gedaan en nu kwam hij tot 318. Het record van Brunssum … tot nu toe?

Column 4: Brunssums most wanted!

Het allerbelangrijkste van het jongerenwerk is het zichtbaar zijn! In deze coronatijd kunnen we dat maar op een manier doen en dat is… de straat op! Je letterlijk laten zien! Rondwandelen in het centrum. De verschillende wijken van Brunssum en dorpskernen van Beekdaelen in en op zoek naar de jeugd! Het is donderdagmiddag. De zon schijnt, Chantalle, Roy en ikzelf hebben er zin in dus, om in de woorden van een beroemd mede-Brunssummer te spreken: “Yeah, let’s go!” We rijden met drie auto’s (hey, Corona regels he!) naar een parkje en beginnen een gesprekje met de kinderen die daar staan te spelen.

“Hoe gaat dat nou, die digitale lessen?”” Zijn jullie bang geworden van de Corona verhalen?” “Houden jullie je ook aan die regels?” We knopen nog een gesprekje aan met een aanwezige vader en dagen de kinderen uit voor onze “touwtje spring” challenge! Enthousiast springen ze mee en doen dit niet onverdienstelijk! We bedanken hen en rijden door naar de volgende wijk. Ook hier treffen we weer jeugd aan.

En naar de volgende wijk en naar de volgende! Nog een wandeling door Schinveld en dan zit de middag er weer op!

We sluiten af op het hoofdkantoor. Best een geslaagde middag! Veel mensen ontmoet. Goede gesprekken gehad en ook wat leuke filmpjes kunnen opnemen voor onze facebook pagina. We ronden af en gaan naar huis. “Fijn weekend allemaal!” Ik rijd de parkeerplaats bij mijn flat op en parkeer de auto. De autoradio lekker hard aan en meezingen! Weekend! Lekker! Zin i…

“Goedemiddag meneer. Wij hebben wat vragen voor u!” Ik stap uit mijn auto en zie twee agenten naast mijn auto staan. Hun eigen auto schuin achter die van mijn parkeervak geparkeerd. Euh? Is mijn remlicht kapot? Ben ik door rood gereden? In die paar seconden gaat van alles door mijn hoofd!

“We hebben een melding gekregen dat een kale man kinderen aan het aanspreken was in het park! Buurtbewoners hebben uw auto omschreven en uw nummerplaat doorgegeven. Op de rotonde hebben wij uw nummerplaat herkent en zijn achter u aangereden!”

Ik doe mijn best maar kan de glimlach op mijn gezicht niet onderdrukken… “Dat…klopt!” Ze kijken elkaar kort zwijgend aan.

“Ik ga het u nog sterker vertellen… Ik krijg daarvoor betaald!”

Snel (voor ik gevloerd op de parkeerplaats lig met handboeien op mijn rug) leg ik hen uit dat ik jongerenwerker ben bij CMWW en dat het nu, in deze tijd, tot mijn kerntaken hoort om contact te leggen met de jeugd om met hen te praten over het corona virus.

De volgende keer zullen we ons dan toch maar duidelijk voorstellen aan de mensen die staan te kijken…

Gevaarlijke tijden met die Corona…

Ambulant Jeugd en Jongeren werk voor de oudere jeugd

Bewegen in tijden van Lock Down

Cmww heeft samen met de Gemeente Brunssum, Sportschool Luc Smeets en woningcorporatie Weller een reeks van beweegprogramma’s georganiseerd voor met name de bewoners van de hoge flats in Brunssum Noord

Vanaf het eigen BALKON konden de bewoners mee doen met de sportieve activiteiten.

De instructies werden o.a. verzorgd Dean Mallet en Dionne van sportschool Luc Smeets.

Kijk voor een filmimpressie op ZO-Nieuws

Opruimen Skatepark

Jeweeezeluuuf: In samenwerking met de gemeente Brunssum. Coronacrisis. Een ZeerZeer geslaagde opruimproject skatepark Brunssum.

Pedagogisch bezig geweest, jongeren, ouders en hun kinderen hebben de handen uit de mouwen gestoken en het hele Skatepark opgeruimd, met respect voor afstand van 1,5 m.

Trots en nog eens trots op de jongeren, de ouders en kinderen, helden zijn dat. CMWW en de Gemeente Brunssum verbinden.

Inzamelingsactie voedsel door jongeren

Een aantal jongeren heeft zich actief ingezet om voedselpakketten bij elkaar te krijgen voor de mensen die dat hard nodig hebben gezien de crisis. Ze hebben hard gewerkt en hebben een aantal gezinnen in Brunssum blij en gelukkig gemaakt. voedselinzamelings actie zeer zeer geslaagd actie.

De moed erin houden doen we samen

Met wethouder Servie L’Espoir, ZoNWS en vele deelnemers Bob Marley uit de oude doos gehaald. Kijk voor de filmimpressie: JJW go’s Bob Marley