Opgroeien – Opvoeden Huiselijk Geweld
Opvoeden en opgroeien is leuk, maar niet altijd even gemakkelijk. Wat te doen bij huiselijk geweld?
Maatschappelijk werk / Jeugd- en Gezinswerk / Huiselijk geweld
Ondersteuning bij opvoeden opgroeien en ontwikkelen
Opvoeden en opgroeien is leuk, maar niet altijd even gemakkelijk. Soms is wat hulp gewenst. Het is heel normaal om vragen over opvoeden of opgroeien te hebben. Het (school)maatschappelijk werk van CMWW is er voor alle vragen, hoe klein of ingewikkeld ook.
*** Bericht ivm CORONA: Wij zijn er voor jullie!
Ook nu. Juist nu. ***


Omdat de kinderdagverblijven, peuteropvang en scholen op dit moment gesloten zijn, zitten veel kinderen noodgedwongen thuis. Of misschien mogen ze wel naar de opvang of naar school, omdat hun ouder(s) een ‘cruciaal of vitaal beroep’ beoefenen. Maar één ding is zeker: alles is anders dan normaal, anders dan zoals het hiervoor altijd was. En we weten nog niet hoe lang dit duurt..
In dit bericht lees je hoe wij te bereiken zijn, wat we voor je kunnen betekenen.
Wat is de situatie?
Kinderen voelen dat alles nu anders is, hoe jong ze ook zijn. De voorspelbaarheid en de structuur is weg. Ouders staan onder grote druk. Voor velen gaat het werk nog steeds door. Ouders werkzaam in de zorg hebben het waarschijnlijk drukker dan ooit. Veel ouders werken noodgedwongen thuis. Opvang voor de kinderen door opa en oma is in deze tijd misschien niet vanzelfsprekend, omdat opa en oma tot de risicogroep behoren gezien hun leeftijd of gezondheid. Of misschien is er wel helemaal niemand in het netwerk die de kinderen kan en wil opvangen.
De momenten dat een kind normaal gesproken naar school, peuteropvang gaat, zijn voor sommige ouders ook vaak een moment om even tot zichzelf te komen, de batterij op te laden, de balans te herstellen. Nu valt dat allemaal weg, en ben je 24 uur per dag bij elkaar.
Daarnaast wordt ons geadviseerd om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. Veel ouders kiezen er dan ook voor om hun kinderen zelf op te vangen, terwijl ze dus ook nog zelf moeten werken thuis, en tegelijk ook nog moeten zorgen dat hun kinderen thuis met schoolwerk bezig zijn. We hebben nog nooit zoveel petten tegelijk op gehad. Even terugvallen op iemand in je netwerk voor ondersteuning, een speelafspraakje voor de kinderen… zo vanzelfsprekend is dat niet meer.
Welke leeftijd je kind ook heeft (van baby tot puber), of je nu nog buiten de deur gaat werken, thuis werkt of helemaal niet werkt, of je nu een alleenstaande ouder bent of de zorg voor de kinderen kunt delen met je partner in huis… deze periode brengt hoe dan ook grote uitdagingen met zich mee in gezinnen. De druk loopt op.
Maar… hoe ga je nu om met deze ‘nieuwe’ thuissituatie? Wat als het niet vanzelf gaat?
- Hoe hou je de sfeer gezellig en ontspannen tussen jou en je kind, of tussen jou en je partner?
- Hoe hou je de balans tussen (thuis) werken en de kinderen?
- Hoe breng je toch nog een beetje regelmaat en structuur aan in de dagen?
- Hoe zorg je dat het dak jullie niet op het hoofd valt?
- Hoe hou je de sfeer positief en optimistisch, terwijl je je misschien wel heel veel zorgen maakt, angst voelt, of heel erg moe bent van alle ballen in de lucht houden?
- Hoe reageer je op vragen of zorgen van je kind?
- Hoe zorg je ook een beetje voor jezelf?
- Wat betekent het voor je gezin als je kind normaal gesproken speciale zorg of hulp nodig heeft die nu misschien weg valt?
We kunnen ons voorstellen dat jullie tegen dit soort vragen aan lopen. Daarom willen wij jullie uitdrukkelijk vertellen: wij zijn er voor jullie! Ook nu. Júist nu.
Waar kun je als ouder terecht als je vragen of zorgen hebt?
–Als je al contact hebt met één van onze professionals, neem dan contact op met diegene om je vraag of zorg over jouw thuissituatie te bespreken.
–Heb je nog geen vaste contactpersoon, maar wil je wel graag met iemand in contact komen omdat je in deze situatie tegen moeilijkheden aanloopt binnen je gezin? Bezoek dan de website van CMWW via onderstaande link www.cmww.nl/actueel/ik-heb-een-vraag-of-aanbod-corona-situatie/ Of neem telefonisch contact op via 088-45 52500.
Of vul onderstaand formulier in:
Ik wil graag met iemand praten over opvoeden
Waar kun je terecht voor betrouwbare, algemene tips over opvoeden tijdens de corona-crisis?
Deze informatie wordt met ouders gedeeld via www.positiefopvoeden.nl en de Positief Opvoeden Facebook pagina.
Goede opvoedinformatie voor ouders
- Positief Opvoeden in onzekere tijden: Top 10 Opvoedtips Nederlands
- Positief Opvoeden in onzekere tijden: Top 10 Opvoedtips Engels
- Positief Opvoeden in onzekere tijden: Top 10 Opvoedtips Arabisch
- Positief Opvoeden in onzekere tijden: Top 10 Opvoedtips Turks
- Positief Opvoeden in onzekere tijden: Top 10 Opvoedtips Spaans – US
- Positief Opvoeden in onzekere tijden: Top 10 Opvoedtips Spaans – LA
Tips voor ouders/partners om de rust te bewaren!
(ook geschikt in crisistijd vanwege Corona)
Hieronder de belangrijkste tips die je ouders/stellen kunt geven om spanningen, ruzies en eventueel geweld te voorkomen tussen elkaar.
- Ga niet de hele dag in dezelfde ruimte zitten. Gun ieder een eigen plek in huis om eigen contacten te onderhouden en eigen hobby’s te bedrijven.
- Probeer zoveel mogelijk eigen activiteiten te doen. Laat kinderen zoveel mogelijk hun eigen ritme van school en vrije tijd aanhouden.
- Ga af en toe alleen en met de kinderen naar buiten (zolang dit nog mag) om te rennen en te spelen (met afstand van anderen uiteraard).
- Voor als de stress en spanning oploopt en er geweld dreigt: spreek vooraf met een paar mensen met wie de ouder zich vertrouwd voelt (vrienden, ouders, broers, zussen, buren) dat hij/zij mag bellen of face-timen met als doel dat de ouder van zich af kan praten, om te voorkomen dat stress wordt afgereageerd op partner en/of kinderen.
- Partners kunnen met elkaar de afspraak maken dat als er ruzie dreigt of als er klappen dreigen te vallen, zij een time out nemen. Dat betekent dat één van hen- zonder verdere toelichting – de deur uit gaat (bij voorkeur naar buiten, maar als dat niet kan naar de tuin of een andere kamer). De partner stelt hierover geen vragen en probeert de ander ook niet tegen te houden. De partners spreken elkaar pas weer als de gemoederen zijn bedaard.
- Hoe ga je na zo’n conflict weer met elkaar in gesprek? Adviseer ouders om te proberen te voorkomen dat ze in verwijten
- gaan praten. Voorkom dat door in de ik-vorm te vertellen wat je moeilijk vindt aan het gedrag van de ander, wat dat voor effect heeft op jou en wat je graag anders wilt en nodig hebt. Bijvoorbeeld: ‘Ik vind heel moeilijk dat je zo hard gaat schreeuwen. Ik word dan bang van jou, dat je mij en de kinderen iets aandoet. Ik wil graag rustig met je overleggen wat we nu moeten doen.’ Daarna zegt de ander wat hij/zij lastig vindt en anders wil. Bijvoorbeeld: Ik vind het lastig dat je alleen maar praat over hoe moeilijk je ouders het hebben en onze kinderen, maar geen oog voor mijn moeilijke situatie, dat ik nu werkloos thuis zit. Door een dergelijke dialoog, kan wederzijds begrip ontstaan, en dit kan een basis vormen voor een gesprek.
Niet gemakkelijk, huiselijk geweld
Als schreeuwen, dreigen of gebruik van geweld op de loer ligt is dit niet gemakkelijk. Patronen veranderen niet zo maar. Daar is vaak wel een derde bij nodig, die hierin kan bijstaan. Dat kan een hulpverlener zijn, maar ook iemand die zij allebei vertrouwen. Bijvoorbeeld een ouder, een broer, zus, of een gemeenschappelijke vriend of vriendin.
Noodplan
Vrouwen of jongeren die bang zijn voor escalatie van geweld en mogelijk voor hun leven vrezen kun je adviseren om een noodkoffertje klaar te zetten, bijv. bij een betrouwbare vriendin, hun oma. Als ze bang zijn dat deze persoon onder druk wordt gezet of gevaar loopt door de pleger, dan liever bij een professionals, zoals jij. In de koffer stoppen zij (kopie van) belangrijke papieren (paspoort, trouwboekje, verblijfsvergunning, bankpas, e.d.), toiletspullen, dierbare of waardevolle dingen, kleren, ondergoed, e.d. , ook van de eventuele kinderen.
Veilig Thuis en Kindertelefoon
Slachtoffers en omstanders kunnen ook zelf direct contact opnemen met Veilig Thuis voor een luisterend oor en advies: https://veiligthuis.nl/.
In geval van acuut gevaar kunnen zij de politie bellen: 112.
Voor kinderen is er de Kindertelefoon waar zij via chat en/of een telefoongesprek hun hart kunnen luchten over spanningen thuis (en over andere onderwerpen).
Chatmogelijkheden voor slachtoffers en omstanders:
- Sterk Huis helpt mensen bij een lastige of bedreigende (thuis)situatie of door een moeilijke periode
https://www.sterkhuis.nl/contact/ - Bij Chat met Fier kunnen kinderen, jongeren en volwassenen (anoniem) hun verhaal delen.
https://www.fier.nl/chat - Anoniem chatten
https://www.chathulp.nu/chatten-over-huiselijk-geweld - Vragen over wat je het beste kunt doen
https://www.slachtofferhulp.nl/gebeurtenissen/huiselijk-geweld/ - Bij psychische klachten
https://wijzijnmind.nl/help-mij - Online hulp voor vrouwen bij partnergeweld
https://www.safewomen.nl/ - Voor een anoniem en vertrouwelijk gesprek
De luisterlijn
Meldcode en Veilig Thuis
Bij elke vorm van huiselijk geweld en kindermishandeling dien je als
professional de meldcode te gebruiken.
Als jouw zorgen over de veiligheid in een gezin toenemen, bel dan voor advies
of een melding met Veilig Thuis. Het bij Veilig Thuis melden van
vermoedens is met ingang van 1 januari 2019 noodzakelijk in alle gevallen waarbij
sprake is van acute en/of structurele onveiligheid.
In geval van acuut gevaar bel je altijd de politie op 112.
Meer websites met handige informatie
- Bij vermoedens van huiselijk geweld:
https://www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl/ - Organisiaties bij wie iemand die hulp zoekt terecht kan op een rij:
https://www.huiselijkgeweld.nl/organisaties/voor-wie-hulp-zoekt - De podcast: Wat als het in huis gevaarlijker is dan buiten?
- Het Nederlands Jeugdinstitituut bundelt ook informatie in een Coronadossier met informatie voor professionals