Spring naar content

Startpagina Oekraïne vluchteling opvang Brunssum

Dringend verzoek om geen goederen naar opvanglocatie te brengen!

Indien u een bijdrage wil doen met goederen voor vluchtelingen dan verzoeken wij u deze naar het Kringloopcentrum op Haefland te brengen.

Spullen kunnen bij hen ingeleverd worden met de vermelding dat deze niet verkocht mogen worden maar bedoeld zijn voor de opvang van de vluchtelingen. Zij ordenen en selecteren de spullen die we nodig hebben. Dit om te voorkomen dat de opvanglocatie een tweede kringloopcentrum wordt.

Spullen die op locatie worden afgeleverd worden om dit doel (én om de rust van de bewoners te garanderen)  geweigerd!

Indien wij specifieke vragen hebben dan communiceren wij dit via facebook en deze web pagina. Dan maken we ook afspraken over waar de spullen naar toe gebracht kunnen worden en wanneer.

Vraag en aanbod

Vraag

Wij zoeken het volgende voor de vluchtelingen:

Aanbod

Ik kan het volgende aanbieden.

Vul onderstaand formulier in met daarop uw aanbod.

Ik heb vraag of een voorstel/aanbod vluchtelingen uit Oekraïne

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ik wil mij aanmelden als vrijwilliger

Landelijk zijn een aantal organisaties die zich ontfermen over de inzet van vrijwilligers: Zet je in voor vluchtelingen via NL voor Elkaar. Of overweeg een gift te schenken aan het Rode Kruis of VluchtelingenWerk.

Lokaal bemiddelen wij (CMWW en gemeente Brunssum) tussen de mensen die zich aanmelden als vrijwilliger en de plekken/organisaties die vrijwilligers nodig hebben.

Ik wil me graag inzetten als vrijwilliger bij de opvang van Oekraïnse vluchtelingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zelf iets doen in de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne?

In Nederland willen veel mensen iets doen voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Zo willen velen een of meerdere vluchtelingen in huis nemen. Hier leest u meer informatie over het opvangen van vluchtelingen uit Oekraïne.

Op www.vluchtelingenwerk.nl leest u de meest recente informatie over de mogelijkheden die er zijn om, op welke wijze dan ook, de vluchtelingen uit de Oekraïne te helpen.

Oekraïners die naar Nederland zijn gevlucht, hoeven niet meteen asiel in Nederland aan te vragen. Burgers mogen mensen uit Oekraïne opvangen zonder dit te melden. Melden is dus niet verplicht. 

Wel vindt de gemeente Brunssum het belangrijk om te weten hoeveel Oekraïners in Brunssum worden opgevangen en waar. Vangt u een of meerdere vluchtelingen uit Oekraïne op? En wilt u de gemeente hiervan op de hoogte stellen? Stuur dan een mail naar gemeente@brunssum.nl.

Heeft u vragen over opvang van vluchtelingen in Brunssum? Ook met uw vraag kunt u terecht bij gemeente@brunssum.nl of maak gebruik van onderstaand aanbod.

Ik wil mijn huis openstellen voor Oekraïnse vluchtelingen! Kan dat?

Takecarebnb
Ik wil mijn huis openstellen voor Oekraïnse vluchtelingen! Kan dat?
Jazeker! Wat mooi dat je dit wilt doen. Je kan je hier aanmelden.

Op 3 maart 2022 is besloten dat vluchtelingen uit Oekraïne een speciale status krijgen. Zo kunnen Oekraïners werken, studeren, en kunnen hun kinderen naar school in Nederland. Verder hebben ze recht of onderdak, medische zorg, sociale bijstand en financiële ondersteuning. LET OP: De logeerregeling zoals deze bekend is voor statushouders is niet van toepassing voor Oekraïners.

Door je bij Takecarebnb aan te melden, weten we door jouw intakeformulier al een heleboel basisinformatie. We nemen dan contact op voor een telefonische screening. We stellen je een aantal vragen over jouw achtergrond, gezinssamenstelling, beschikbare ruimte, etc. Momenteel wordt hard gewerkt aan het matchen van vluchtelingen en beschikbare opvangplekken. Zodra bekend is welke organisatie dit gaat coördineren, delen we (als je daarmee hebt ingestemd) jouw gegevens met deze organisatie. Voor het organiseren van praktische zaken zoals verzekeringen, onderwijs kun je terecht bij je eigen gemeente.

Bij het iemand in huis nemen komt veel kijken. Lees hier onze tips.
Sta je ook open voor iemand uit een ander land (bijvoorbeeld Syrïe of Jemen)? Laat dat dan tijdens je telefonische screening even aan ons weten.

Wat kan ik doen?
Meld je aan als gastgezin bij Takecarebnb om je huis open te stellen.
(Nog) geen gastgezin worden? Zet je in voor vluchtelingen via NL voor Elkaar. Of overweeg een gift te schenken aan het Rode Kruis of VluchtelingenWerk.

Wij danken iedereen die zich heeft aangemeld of dat van plan is namens alle mensen die gevlucht zijn en onze hulp en solidariteit hard nodig hebben.

Informatie voor professionals

Gevolgen oorlog in Oekraïne voor het sociaal domein

De oorlog in Oekraïne heeft ook op de Nederlandse samenleving impact – hoewel de gevolgen voor ons niet vergelijkbaar zijn met wat inwoners van Oekraïne doormaken. De oorlog zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor inwoners in buurten en wijken. In dit dossier vind je beschikbare kennis en inzichten over wat werkt rondom sociale vraagstukken, die ook in deze actuele situatie bruikbaar is voor bestuurders, professionals in uitvoering en beleid bij de overheid en maatschappelijke organisaties en voor burgerinitiatieven.